Mark Zuckerberg a dezvăluit secretele lui Jarvis, inteligența artificială personalizată

de: George Stanciu
20 12. 2016

Mark Zuckerberg a dezvăluit detalii despre Jarvis, sistemul de inteligență artificială pe care l-a construit personal. 

Numele sistemului este o referință către inteligența artificială pe care Tony Stark o folosește în universul Marvel, iar Jarvis este creat pentru a automatiza diverse funcții din interiorul locuinței sale.

Sistemul poate fi folosit pentru a porni muzica, sau pentru a schimba intensitatea luminilor dintr-o cameră, spre exemplu, dar poate să și învețe care sunt preferințele și obiceiurile lui Zuckerberg, pentru a se adapta și fără comenzi. Fondatorul Facebook a mai efectuat teste publice și a oferit update-uri cu privire la sistem, dar noile informații sunt cele mai detaliate de până acum.

Jarvis a fost creat folosind Objective C, Python și PHP, fiind capabil să rivalizeze cu Alexa de la Amazon sau cu Google Home. Este capabil să opereze cu o serie de dispozitive inteligente din casa lui Zuckerberg, cum ar fi sistemul de lumini Crestron, sistemul audio Sonos cu Spotify, sau camera video Nest, pe care o folosește pentru a-și supraveghea fiica, arată digitaltrends.com.

Zuckerberg recunoaște că una dintre cele mai dificile sarcini a fost aceea de a găsi o cale pentru fiecare dispozitiv să comunice eficient cu celelalte. ”Înainte să construiesc inteligența artificială, a fost nevoie să scriu codul necesar pentru a conecta aceste sisteme, care se folosesc de diverse limbaje de programare și protocoale”, arată fondatorul Facebook.

Zuckerberg a decis să implementeze în sistemul Jarvis atât posibilitatea de a răspunde la comenzi vocale, cât și pe cea de a reacționa la mesaje text. Creatorul se consideră surprins de faptul că se bazează atât de mult pe mesaje pentru a comunica cu inteligența artificială, în loc să îi lanseze comenzi vocale.

Pentru a comunica cu Jarvis, Mark a creat un bot special de Messenger, purtând conversații cu inteligența artificială, indiferent unde s-ar afla. Sistemul nu este perfect, având în vedere că Zuckerberg a încercat de 4 ori să stingă luminile în timpul unei demonstrații. Cu toate acestea, el declară că lucrează constant la îmbunătățirea sistemului.